Urządzając nową kuchnię myślimy o potrzebnym wyposażeniu, musimy zakupić lodówkę, zmywarkę, zlew, oraz oczywiście piekarnik. Obecnie możemy wybierać spośród wielu nowoczesnych sprzętów AGD.
W przypadku piernikarska, warto wybrać piec konwekcyjny, który oszczędza czas pieczenia. Piece konwekcyjne znane były już w latach 50. XX wieku i zostały po raz pierwszy zastosowane w profesjonalnych kuchniach, zanim dotarły do naszych domów. Chociaż sama zasada działania się nie mieniła są one obecnie bardziej zaawansowane i wydajne. Z pewnością technologia się rozwinęła, nawiewniki działają lepiej analogowe panele sterownia zastąpiły elektroniczne.
Chociaż są one droższe niż tradycyjne piece, piece konwekcyjne mają wiele zalet. Tradycyjne piekarniki, gotują potrawy, otaczając je gorącym powietrzem zazwyczaj z dwóch punktów ciepła. Przez co potrawy mogą nagrzewać się nierównomiernie.
Piece konwekcyjne są zbudowane z wentylatorem umieszczonym z tyłu piekarnika. Po włączeniu ustawienia konwekcji wentylator wdmuchuje ciepłe powietrze dookoła wnętrza piekarnika, zapewniając szybkie i równomierne ogrzewanie. Ponieważ piece konwekcyjne działają szybko, żywność nie musi być gotowana tak długo, jak w tradycyjnych piecach. Ponadto temperaturę można ustawić na niższą, niż podano w przepisie.
Często pieczenie w tradycyjnym piekarniku prowadzi do nierównomiernego zrumienienia z powodu gorących punktów w piekarniku. Zwykle sposobem na rozwiązanie tego problemu byłoby obracanie żywności przynajmniej raz podczas pieczenia. Ale nie musisz tego robić z piecem konwekcyjnym. Piece konwekcyjne umożliwiają także gotowanie wielu przedmiotów jednocześnie, wówczas gotowanie wielu różnych naczyniach będzie przebierało w tym samym czasie. Kiedy chcemy kupić tego rodzaju piekarnik warto zapoznać się z ofertą na stronie https://crispan.pl/piec-konwekcyjny/. Znajdziemy wiele nowoczesnych modeli z pewnością ich zaletą są nowoczesne i przejrzyste panele programowania. Wykonane są ze stali nierdzewnej dzięki czemu bardzo łatwo utrzymać je w czystości.