Drzewo moringa jest względną nowinką w głównym nurcie społeczności prozdrowotnej zachodu, ale jest używana od tysięcy lat w kulturze indyjskiej.
Pierwotnie pochodzi z podnóża Himalajów w Indiach, ale dziś jest uprawiana na całym świecie w najbardziej tropikalnych, subtropikalnych i półsuchych regionach. Moringa to niesamowita, bogata w składniki odżywcze roślina. Ma siedem razy więcej witaminy C niż znajdziemy w pomarańczach, cztery razy więcej wapnia i dwa razy więcej białka niż w mleku, cztery razy więcej witaminy A niż w marchwi i trzy razy więcej potasu niż w bananach. W rzeczywistości liście drzewa moringi odnotowały wyższy wynik zawartości przeciwutleniaczy niż większość innych antyoksydantów, o których tradycyjnie się mówi, w tym jagody Acai, zielona herbata, jagody, gorzka czekolada, czosnek, jagody goji, granaty czy czerwone wino. W miejscach, w których nikt nie może sobie pozwolić na fantazyjne leki, drzewa moringi utrzymują zdrowie społeczności. Często zdarza się, że ludzie sięgają po młode liście moringi i żują je. To łatwe zdobycie świeżego przypływu witamin i składników odżywczych w jednej garści. Rodzina Moringa faktycznie ma 13 gatunków występujących w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Wszystkie wyglądają zupełnie inaczej, od drobnych roślin po wysokie drzewa. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest właśnie Moringa oleifera, która była używana w medycynie i jako żywność przez co najmniej 4000 lat. Testy wykazały, że liście moringa skutecznie obniżają poziom cukru we krwi. Jest znanym środkiem zapobiegającym hipercholesterolemii i hiperglikemii. Liście mają wysoką zawartość żelaza i pomagają zapobiegać anemii, pomagają chronić wątrobę i sprzyjają oczyszczaniu organizmu. Wczesne badania wykazały, że moringa ma właściwości przeciwnowotworowe. Jest pełen składników odżywczych, pełen białka, niezbędnych aminokwasów, przeciwutleniaczy i witamin. Moringa zawiera 18 z 20 aminokwasów ze wszystkimi obecnymi 9 niezbędnymi aminokwasami, co czyni go doskonałym źródłem białka.