Jakich produktów unikać w czasie diety?

Osoby na diecie poszukują produktów zawierających mniej cukru, dzięki temu można szybciej obniżać naszą wagę.

Istnieje jednak wiele produktów, które faktycznie zmniejszają kalorie. Zawierają słodziki, takie jak aspartam, sacharyna lub cyklaminian zamiast zwykłego cukru. Słodziki znajdują się nie tylko w napojach, ale także w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Są to sztuczne słodziki, ponieważ ich przetwarzanie jest tańsze i łatwiejsze. Słodziki na ogół nie mają dobrej reputacji. Spożywanie niskokalorycznych słodzonych produktów zwiększa również apetyt na wyjątkowo słodkie potrawy. Dlatego też produkty oznaczone jako zero cukru w rzeczywistości nie są tak dietetyczne jakby się wydawało. Najważniejsze jest, aby spożywać mniej cukru i skrobi. Produkty zawierające te składniki mają duży wpływ na ilość insuliny.

Jakich produktów unikać w czasie diety?

Hormon insuliny jest największym magazynem tłuszczu w naszym ciele.

Jeśli więc obniżymy poziom insuliny dzięki diecie niskowęglowodanowej, tłuszcz będzie miał więcej czasu na wydostanie się z zapasów tłuszczu, a ciało zacznie spalać te tłuszcze zamiast węglowodanów. Kolejną zaletą niskiego poziomu insuliny jest to, że nerki wypłukują nadmiar sodu i wody z organizmu. Zmniejsza się nie tylko wzdęcia, ale także zatrzymaną wodę. Postępując zgodnie z tą radą, możesz stracić do pięciu kilogramów tkanki tłuszczowej i wody w ciągu jednego tygodnia – czasem nawet więcej. Dzięki diecie niskowęglowodanowej możesz jeść tak dużo, aż poczujesz się nasycony i i tak schudniesz. Ogranicz spożycie węglowodanów i cukrów, po prostu jedz więcej białka, naturalne zdrowe tłuszcze i warzywa. Ta metoda powoli, ale z pewnością doprowadzi Cię do idealnej wagi. Oczywiście ważne będą także ćwiczenia fizyczne, ruch z pewnością pozwoli nam zrzucić trochę kalorii. Coraz popularniejsze stają się także tabletki na odchudzanie ranking, ich zadaniem będzie przykładowo ograniczenie wchłaniania tłuszczów przez nasz organizm czy też spowodowanie uczucia sytości.