Każdy musi jeść, ale ostatnio coraz trudniej jest znaleźć czas, aby udać się do kuchni i ugotować od podstaw pyszny, zdrowy posiłek.
Jeśli brakuje Ci czasu, możesz skorzystać ze wskazówek zawartych w tym artykule, aby przygotować niedrogie posiłki, które nadal świetnie smakują.Aby poprawić swój poziom wygody w kuchni, jedną z rzeczy, które możesz zrobić, jest zamrożenie nadmiaru sosów, które tworzysz, w tackach na kostki lodu. Umożliwi to podgrzanie ich, gdy znowu będziesz potrzebować sosu, a także zaoszczędzisz pieniądze na nadmiarze, który zachowałeś.Upewnij się, że przechowujesz swoje przyprawy we właściwym miejscu. Wiele osób przechowuje swoje przyprawy tuż nad piecem lub w pobliżu źródła światła. Aby zachować świeżość, umieść je w suchym i ciemnym miejscu, które jest chłodne. Wilgoć może również niszczyć przyprawy, więc pamiętaj o tych kilku czynnikach.Czasami może się wydawać, że dobrym pomysłem jest ułożenie wszystkich składników na patelni, aby zaoszczędzić czas na konieczności gotowania ich wszystkich osobno. Może to jednak tylko wydłużyć proces gotowania, ponieważ większość potraw potrzebuje miejsca na oddychanie na patelni, aby prawidłowo gotować podczas wchłaniania przypraw. Poświęć trochę czasu, aby odpowiednio je ugotować na patelni, a danie będzie lepiej smakować.Zawsze miej pod ręką dużo serwetek podczas gotowania w kuchni. Nigdy nie wiesz, kiedy nastąpi wyciek, więc zawsze przygotuj się na najgorsze. Kup grube serwetki, które mogą pomieścić dużo płynu, jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej wchłaniania podczas sprzątania bałaganu.Włóż niedojrzałe owoce do plastikowej torebki z kilkoma małymi otworami, aby mogły dojrzeć. Plastik pomaga zatrzymać gazy używane podczas dojrzewania owoców, a otwory umożliwiają cyrkulację świeżego powietrza po owocach.
Pomaga to również dłużej zachować świeżość owoców!Kiedy gotujesz masło klarowane, najpierw powoli rozpuść niesolone masło na bardzo małym ogniu.
Nie mieszaj masła i nie pozwól mu się zagotować. Ten proces oddzieli części stałe mleka od płynnego masła na trzy warstwy po zakończeniu. Masło klarowane będzie w środkowej warstwie.Gotując z ziołami i przyprawami, dodawaj je oszczędnie do potraw. Celem jest komplementowanie przygotowywanego dania, a nie przytłaczanie jego naturalnego smaku. Nie da się usunąć przypraw po ich dodaniu, więc zacznij od małej ilości, a następnie dodaj więcej do smaku.Kiedy robisz domowe zupy, które zawierają mięso, mają zwykle dużo tłuszczu, który należy odtłuścić z wierzchu. Jednym z szybkich rozwiązań tego problemu jest wrzucenie kilku kostek lodu. Gdy lód się topi, tłuszcz wokół niego sztywnieje i będziesz mógł go z łatwością usunąć.Mięso rozbić przed ugotowaniem. Szczególnie twarde porcje mięsa najlepiej rozdrabniać lub dusić, ze względu na żylastą konsystencję mięsa. Zidentyfikowanie właściwego kawałka mięsa i dopasowanie go do właściwej metody gotowania może być bardzo ważne, ponieważ możesz otrzymać wyjątkowo żylasty „pieczony” stek.Gotowanie może wydawać się przykrym obowiązkiem, ale nie ma powodu, dla którego musisz spędzać godziny w kuchni, niewolniczo nad rozgrzanym piecem, aby przygotować pyszny domowy posiłek. Wskazówki, które przeczytałeś w tym artykule, pomogą Ci postawić na stole smaczny posiłek, w którym wydaje się, że nie ma na to czasu.